Jens
(1615-1693)
Margrethe
(1630-1678)
Zidsel Jensdatter
(1660-1737)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Lauers Olufsen

Zidsel Jensdatter

  • Født: 1660, Hørby Færgegaard, Hørby. Tuse, Holbæk, Dk
  • Ægteskab (1): Lauers Olufsen i 1700 i Hørby Kirke, Hørby, Tuse, Holbæk, Dk
  • Død: Maj 1737, Orø, Tuse, Holbæk, DK i en alder af 77 år
Billede

punkttegn  Forskningsnotater:

Lille Zidsel kom hvar dag med sin mor op på Slottet på arbejde, og blev gervindens lille selskabs dame. Grevinden sørgede for hun fik undervisning i at skrive og læse. Greven holdt meget af Zidsel, men ikke på den egen kærlige måde som Grevinden. Han vidste at Zidsel ikke kunne blive andet end tyende. Derfor gjorde det ham ond, at se hende blive taget bort fra det miljø, hun tilhørte, og aldrig kunne få noget andet i stedet.hun ville aldrig som voksen komme til at færdes i de kredse, hun nu blev opdraget til. Om føje år ville hun heller ikke kunne vende tilbage til sit eget. hun ville blive en meget ensom slotsfrue, mente Greven.
June 1682 dør Greve Steen Redts. Han testamenterede Færgestedet til Zidsel. Efter den gamle Oldfrues død på Hørby Gods, blev Zidsel Oldfrue, selv om der var en stilling over hendes stand. Efter Grevens død blev Admiral Henrik Span Herremand på Hørbygaard Gods.
27. december 1694 døde Admiral Henrik Span. Han blev garvsat i det sydøstlige kapel i Hørby.
Den 27. juni 1695 fødte Zidsel en lille pige, der fik navnet Margrethe efter hendes mormor.Margrethe Zidselsdatter. Igen en offentlig hemmelighed, at det var Herremanden, der var far til Margrethe. det skete for hendes mormor, dernæs for hendes mor, og nu for hende selv.
I 1700 bliver Zidsel gift med Færgekarl Lauers Olufsen, det var lidt af et proforma ægteskab, for at give lille Margrethe en far. Præsten udvisked Margrethe Zidselsdatter og skrev Margrethe Lauersdatter.
I 1702 dør Lauers Olufsen, og Zidsel bliver nødt til at forlade Færgestedet og rejse til Orø sammen med Margrethe, hvor Lauers har et hus, han engang i sin tid byggede til sine forældre. Det eneste Zidsel havde med sig fra Færgestedet til Orø, var det Hollandske ur, som var hende givet af Greve og Grevinde Reedts, da hende undervisning på Slotte ophørte.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenheder i hendes liv:
• Hun blev født Efteråret 1660 i Hørby. At det var godsejeren Baron
Steen Redtz der var far til lille Zidsel var ingen i tvivl om, men det var
en offentlig hemmelighed. Billedeter af Frederik Redtz som er Baron
Steen Redtz`s far


Billede

Zidsel blev gift med Lauers Olufsen i 1700 i Hørby Kirke, Hørby, Tuse, Holbæk, Dk. (Lauers Olufsen døde i 1702 i Hørby Færgegaard, Hørby. Tuse, Holbæk, Dk.)


Billede

© Informationer fra denne side må ikke bruges i anden sammenhæng uden tilladelse og uden angivelse af kilde.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Mar. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af poul@poul-herdis.dk