Margrethe
(1630-1678)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Jens

Margrethe

  • Født: 1630, Udby, Tuse, Holbæk, DK
  • Ægteskab: Jens i Sep. 1660 i Hørby Kirke, Hørby, Tuse, Holbæk, Dk
  • Død: 3 Jul. 1678, Hørby, Tuse, Holbæk, DK i en alder af 48 år
  • Begravet: 6 Jul. 1678, Hørby Kirkegård, Hørby, Tuse, Holbæk, Dk
Billede

punkttegn  Forskningsnotater:

Generelle notater: Ifølge en bog med titel " Blåt blod " skrevet af Svend Olsen, døde Margrethes mor i barsel sengen uden at have set sit barn eller fortalt hvem faderen var. Hun havde tjent hos en bonde i Makedslev. Sønnen på gården var mistænkt som far til Margrethe. Han nægtede, for ikke at stå til offentlig skrifte i kirken. Moderen fødte i Udby præstegård, præstefolkene havde ingen børn selv, og de tog sig af Margrethe og plejede hende til hun var stor nok til at komme ud at tjene hos provst Hans Rasmussen i Hørby.
Hos begge præster lærte hun at læse og skrive.
Senere kom Margrethe til at arbejde på Høbygård gods, hos Greve Steen Redtz som havde overtaget godset efter faderen Frederik Reedtz i 1659 da denne døde.
Da Margrethe både kunne læse og skrive, arbejdede hun som hjælper for oldfruen. I 1660 da Svensker krigen lige var slut, var Margrethe med barn, og faderen skulle efter sigende være Greve Steen Reedtz, men da denne var gift, var det ikke noget der blev talt højt om. Greven og Grevinden sørgede for at Margrethe blev gift med Jens, som under krigen havde været Grevens højre hånd. De blev gift før Margrethe fødte en lille pige, som blev kaldt Zidsel Jensdatter. Zidsel blev født efterår 1660. I giftemål fik de af Greven, et stykke jord hvor der blev bygget et hus og en havn, som så blev kaldt Hørby Færgested. Det hele stod færdig efteråret 1660.
Margrethe arbejdede som oldfruen's medhjælper som før omtalt, fordi hun både kunne læse og skrive, og det var der kun få almene folk der kunne. Men også fordi hun altid var ren og frisk og aldrig havde de dårlige uddunstninger, som flere af de andre koner havde. Greven gav sin Grevinde
ret i de betragtninger, som også han havde erfaret.

punkttegn  Dødsnotater:

Den 3 Juli 1678 døde Margrethe 48 år gl. Hun faldt over bord fra båden. De skulle færge nogle lam over til Holbæk, og Margrethe mente ikke de behøvede at komme i bur. Hun valgte at holde to, men det gik altså ikke. Hun faldt over bord og druknede.


Billede

Margrethe blev gift med Jens i Sep. 1660 i Hørby Kirke, Hørby, Tuse, Holbæk, Dk. (Jens blev født i 1615 i Hørby, Tuse, Holbæk, DK og døde i 1693 i Hørby Færgegaard, Hørby. Tuse, Holbæk, Dk.)


Billede

© Informationer fra denne side må ikke bruges i anden sammenhæng uden tilladelse og uden angivelse af kilde.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Maj 2018 med Legacy 7.5 fra Millennia