Christian Carl Langballe Købmand Teglværksejer
(1806-1885)
Hansine Palline Pallesen
(1814-1868)
Otto Langballe Købmand Teglværksejer
(1843-1910)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maria Henriette Berg

Otto Langballe Købmand Teglværksejer

  • Født: 31 Aug. 1843, Aarhus Vor Frue, Hasle, Aarhus, DK
  • Dåb: 13 Nov. 1843, Aarhus Vor Frue Kirke, Hasle, Aarhus, DK
  • Ægteskab (1): Maria Henriette Berg den 7 Nov. 1868 i Frederikshavn Kirke, Frederikshavn, Horns, Hjørring, DK
  • Død: 30 Sep. 1910, Aarhus Vor Frue, Hasle, Aarhus, DK i en alder af 67 år
  • Begravet: 6 Okt. 1910, Aarhus Vor Frue, Hasle, Aarhus, DK
Billede

punkttegn  Notater:

Samtlige personer i husstanden
Aarhus, Hasle, Aarhus Købstad, Aarhus Købstad 17, 496/vestergade, 65, FT-1880, a4181
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Christian Carl Langballe 74 Enke Veile
Otto Langballe 36 Gift Husfader, Kjøbmand Aarhus
Maria Henriette Langballe Født Berg 34 Gift Aalborg
Peter Emil Langballe 6 Ugift Aarhus
Anna Sophie Langballe 5 Ugift Aarhus
Karen Elisabeth Langballe 3 Ugift Aarhus
Hans Adolph Langballe 2 Ugift Aarhus
Else Marie Thomsen 32 Ugift Laasby Sogn, Aarhus Amt
Alma Ferdinandine Markussen 20 Ugift Aarhus
Wilhelmine Theodora Johansen 18 Ugift Aarhus

punkttegn  Forskningsnotater:

Otto Langballe, 31.8.1843-30.9.1910, købmand, teglværksejer. Født i Århus (Frue), død sst. (Pauls), begravet sst. (Nordre kgd.). L. lærte som faderen handelen i Randers. Siden kom han til Hans Broge <http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Handel_og_industri/K%c3%b8bmand/Hans_Broge> i Århus og fra denne rejste han nogle år til St. Petersborg, hvor morbroderen, H. J. Pallesen, var dansk konsul. Det var således med en solid forretningsmæssig baggrund han 1870 indtrådte i faderens allerede da 36 år gamle århusvirksomhed. Den var grundlagt som en kolonial- og produkthandel, og efter en periode også med rederivirksomhed havde firmaet C. C. Langballe efterhånden koncentreret sig helt om kalk- og teglværksdrift. L.s indtræden i virksomheden medførte nye initiativer og betydelige udvidelser af forretningerne. Han forpagtede driften af Glatved Kalkværk, og for at undgå en hård indbyrdes konkurrence etableredes et samarbejde mellem en række jyske kalkværker. Som ejer af en stor virksomhed gled han let ind i den kreds af storkøbmænd der førte Århus frem i sidste tredjedel af forrige århundrede. Han var således med til at grundlægge det selskab der siden blev til Århus Oliefabrik A/S, han var formand for bestyrelsen for Østjydske Bryggerier (Ceres) og medlem af tilsynsrådet for Jydsk Handels- og Landbrugsbank, og som sin far blev han medlem af direktionen for spare- og lånekassen i byen. Foruden disse bestyrelsesposter var han medgrundlægger af eller sad i bestyrelsen for en lang række meget forskellige virksomhedstyper: svineslagteri, tømmerhandel, tobaks- samt maskinfabrikker. Med sin store erhvervserfaring var han i mange år den naturlige leder af byens handelsforening hvor han også udviste meget initiativ. Således var det ham der stod bag dannelsen af Foreningen af jyske handelsforeninger 1883. Som en slags fortsættelse af firmaets rederidrift var han 1874 medinitiativtager til etableringen af Århusbugtens Dampskibsselskab der forbandt kystoplandet og Samsø med byen, ligesom han også sad i bestyrelsen for det lokale eksportrederi Jydsk-Engelsk Dampskibsselskab der ved århundredskiftet gik op i DFDS
Det er karakteristisk for den generations storkøbmænd, at de tog del i det politiske liv. Fra 1876\endash 93 sad han således i byrådet. Her arbejdede han med et overlegent fremsyn på at lede den kommende udvikling, så der kunne dannes et stærkt fundament for den storby han forudså. Hans indsats var stærkt knyttet til udviklingen af transportnettet hvor det var hans mål at knytte havn og jernbaneforbindelser tæt sammen. \endash L. levede privat meget afdæmpet, og han søgte bevidst at holde sin person i baggrunden. Han udleverede sig således kun til offentligheden, når han havde set at det var nødvendigt for at kunne føre en væsentlig sag igennem. L. øvede i sine senere år stor velgørenhed bl.a. ved oprettelse af legater til fordel for enker, til unges handelsuddannelse samt til kirkebyggeri. Efter hans hustrus død 1929 oprettede familien et stort legat under Aarhuus Kjøbmænds Hjælpekasse. Det fik navnet Otto Langballe og hustrus legat.
Familie
Forældre: købmand, teglværksejer Christian Carl L. (1805\endash 85) og Hansine Palline Pallesen (1814\endash 68). Gift 7.11. 1868 i Frederikshavn med Marie Henriette Berg, født 7.4.1845 i Ålborg (Budolfi), død 29.12.1929 i Århus (Pauls), d. af købmand Peter Thuesen B. (1792\endash 1877) og Anna Maria Cathrine Jessen (1802\endash 83).


Billede

Otto blev gift med Maria Henriette Berg den 7 Nov. 1868 i Frederikshavn Kirke, Frederikshavn, Horns, Hjørring, DK. (Maria Henriette Berg blev født den 7 Apr. 1845 i Aalborg Budolfi, Fleskum, Aalborg, DK, døde den 29 Dec. 1929 i Aarhus Skt. Paul, Hasle, Aarhus, DK og blev bisat den 2 Jan. 1930 i Aarhus Vor Frue, Hasle, Aarhus, DK.)


Billede

© Informationer fra denne side må ikke bruges i anden sammenhæng uden tilladelse og uden angivelse af kilde.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Mar. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af poul@poul-herdis.dk