pil pil pil
Frederik Christian Kryger Møller
(1805-1883)
Karen Christensdatter
(1816-1885)
Christen Hansen Gaardmand
(1805-)
Ane Marie Clausdatter
(1806-)
Johan Christian Kryger
(1845-1907)
Sophie Christensen
(1847-1886)
Caroline Ingeborg Kryger Skolelærerinde
(1880-1969)

 

Familie

Caroline Ingeborg Kryger Skolelærerinde

  • Født: 28 Jul. 1880, Kalundborgvej, Holbæk, Merløse, Holbæk, Dk
  • Dåb: 21 Sep. 1880, Tveje-Merløse Kirke, Tveje-Merløse, Merløse, Holbæk, DK
  • Død: 8 Dec. 1969, Holbækhus Plejehjem, Skt.Nicolai, Merløse, Holbæk, DK i en alder af 89 år
  • Begravet: 15 Dec. 1969, Tveje-Merløse Kirkegaard, Tveje-Merløse, Merløse, Holbæk, DK
Billede

punkttegn  Forskningsnotater:

Den syvarmede lysestage i Tveje Merløse Kirke
Som omtalt i kirkens historie, var beboerne i Tveje Merløse så glade for, at den engelske flyve-maskine, der havde været med i et bombardement af B & W i København, ikke styrtede ned i kirken, at man i taknemlighed foretog en indsamling for at skænke kirken en "offergave" .
Måske har indsamlingen eller gaven ikke været stor nok, i hvert fald trak Caroline Ingeborg Kryger sit bidrag ud og bekostede egenhændigt gaven Den Syvarmede Lysestage, der var tænkt som alterstage. Såvel lysestagen som den indgraverede inskription blev bekostet af giveren efter først at have sikret sig, at såvel præst som menighedsråd intet havde at erindre herimod.
Lysestagen, er en "Skovgaard Stage", er støbt og givet kirken i 1943. Inskriptionen lyder: "I kær erindring om Slægten Kryger af Christiansminde Mølle Juleaften 1943" Nederste fod har relieffer af engle, øverste af fisk og I H S (Jesus Hominum Salvator). Prisen var efter datiden en stor sum, nemlig kr. 1.080,00 foruden indgravering kr. 17,50 altså i alt kr. 1.097,50 som indbetaltes til Selskabet for Kirkelig Kunst, Bredgade 74, København V. Caroline Ingeborg Kryger var ældste datter af Johan Christian Kryger, viet den 11 maj 1880 i Tveje Merløse til hustruen Sophie Christensen.
Johan Christian Kryger var ejer af Christiansminde Mølle indtil sommeren 1890. Møllen lå ved det gamle vandrerhjem, der var én af de to villaer før Nordvesthuset, mellem Kalundborgvej og Holbæk Fjord, vest for Strandparken. Der blev født 4 børn i ægteskabet. Caroline Ingeborg Kryger blev født 28 juli 1880, døbt 21 sept. og konfirmeret i Kirke Helsinge. (Hun har selv skrevet: Ligner ikke andre mennesker, men er selv godt tilfreds med den manglende lighed). Caroline rejste 12 maj 1900 til New York, USA, 20 år(30?) gammel og kom efter 32 års ophold tilbage til Danmark jan 1932 og slog sig ned i Holbæk, hvor hun efter nekrologen levede sit eget stille liv. Af uddannelse var Caroline Ingeborg skolelærerinde og hun var af og til medarbejder ved "Venstrebladet", særlig med lokalhistoriske indslag. Familien Kryger var en meget stor familie, der først var fæster, senere selvejer på Billerup Mølle , også kaldet Fagerbjerg Møllen beliggende på Tuse Næs, Holbæk. Møllen er bygget i 1632 Senere købte faderen, Frederik Christian Kryger * 6(24?) maj 1805 i Ringsted i ca. 1857 12 tdr.land af Holbæk Slots Ladegaard, og rejste Christiansminde Mølle, der også omfattede bageri. I 1890 måtte Johan Kryger afhænde Mølle og Bageri ved tvangsauktion, og de små børn blev skilt fra familien. Møllehuset nedbrændte (usikkerhed om årstal-1904, 1905 eller 1910), og to villaer byggedes på tomten. De ligger der endnu lige før Nordvesthuset. En del af den ældste familie *) ligger begravet på Hørby sogns kirkegård, hvor Caroline Ingeborg oprettede et familiegravsted og gerne ville have etableret en lille mindepark, men dette ville menighedsrådet ikke være med til. Fældningen af et stort asketræ gav anledning til klage fra Caroline Ingeborg med skriverier med ikke pæne ord parterne imellem. Familien var meget betydende her på egnen og havde skiftende ejerskab af næsten alle daværende møller i Holbæk. Især var Caroline en meget bestemt dame, der ikke lod sig sige noget på. Caroline Ingeborg havde vist tjent godt i USA, og var tilsyneladende ret så formuende.

Billede

punkttegn  Begivenheder

1. Konfirmation: Kirke Helsinge, Løve, Holbæk, DK.


Billede

© Informationer fra denne side må ikke bruges i anden sammenhæng uden tilladelse og uden angivelse af kilde.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Mar. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af poul@poul-herdis.dk