pil pil pil pil
Laurits Brandt Røhling Bagermester
(1854-1918)
Johanne Frederikke Severine Lange
(1857-1937)
Danebrogsmand Jens Peter Hansen Gaardbestyrer Sognefoged
(1863-1947)
Ane Kirstine Nielsen
(1863-1937)
Valdemar Frederik Røhling Skrædder
(1885-1966)
Anna Marie Christine Hansen
(1887-1970)

Aksel Richard Røhling
(1908-2014)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Mildred Gladys Bøe

2. Dyveke Marie Kirstine Nielsen

Aksel Richard Røhling

  • Født: 4 Jul. 1908, Labæk 273 a, Skt.Nicolai, Merløse, Holbæk, DK
  • Dåb: 16 Aug. 1908, Holbæk Skt.Nicolai Kirke, Merløse, Holbæk, DK
  • Ægteskab (1): Mildred Gladys Bøe den 20 Dec. 1936 i Tveje-Merløse Kirke, Tveje-Merløse, Merløse, Holbæk, DK
  • Ægteskab (2): Dyveke Marie Kirstine Nielsen den 27 Maj 1960
  • Død: 24 Mar. 2014, Slagelse Sygehus, Slagelse, Slagelse, Sorø, Dk i en alder af 105 år
  • Bisat: 29 Mar. 2014, Slagelse Skt.Mikkel Kirke, Slagelse, Sorø, DK
Billede

punkttegn  Forskningsnotater:

BLA BOG ( Sjællandske torsdag den 3. juli 2008 )
Aksel Røhling blev født den 4. juli 1908 i Holbæk, hvor han gik i skole og fik realeksamen. Siden har han beskæftiget sig som maskinmester, el-installatør, værkfører og forretningsmand. Under krigen var han med i modstandsbevægelsen: Vi gjorde måske ikke det store. Men gjorde, hvad vi kunne for bl.a. at sinke leverancerne til tyskerne.
Har siden været meget aktiv i Hjemmeværnet. I en årrække boede han i Høng, men har ellers boet i Slagelse i en lejlighed om vinteren og om sommeren ved Stillinge de sidste godt halvtreds år. Havde dog en >lille afstikker< til Schweiz på 17 år, hvor han og Dyveke slog sig ned og nød pensionisttilværelsen: -Delsfordi det var et bedre klima, dels fordi Anker Jørgensen havde ført Danmarkud på afgrundens rand. Vi kom tilbage til Danmark,fordi min kone ikke troede, jeg ville holde så Længe, smiler han. Har danmarksrekord som værende den ældste, der endnu har modtaget idrætsmærket. Dyrker flittigt sin store interesse slægtsforskning, hvor han bl.a. har sporet sin egen slægt tilbage til en adelsslægt i Tyskland omkring år 1500. Har to børn og syv børnebørn spredt ud i hele verden. Rejser stadig gerne på ferie i europa. Har gået mindst 27.000 kilometers march. Dog ikke i træk. Bl.a. 25 Hærvejsmarcher,som er 80 kilometer over to dage. Har løbet flere maraton-løb samt utallige kortere distancer. Har han nået alt det, han ville? - Tja, når man nogen sinde alting, spørger Aksel Røhling.

( Sjællandske torsdag den 3. juli 2008 SLAGELSE. KORSØR. SKÆLSKØR. HASHØJ )
SLAGELSE/STILLINGE: På fredag runder fænomenet Aksel Røhling det helt skarpe hjørne og fylder 100. Og hvis man ikke.vidste det, ville man heller ikke tro det.
- Du skal bare spise levertran hver dag
AF KIM BRANDT
Da avisen dukker op ved det hyggelige, stråtækte sommerhus på Kongsmarkvej ved Stillinge Strand, kommer han hurtigt på benene og giver et fast håndtryk. De blå øjne er spillevende, han har let til smil og går stort set ubesværet. Vi sætter os på terrassen, som er omgivet af høje, gamle fyrretræer. Grunden er på ikke mindre end 10.000 kvadratmeter, og den passer Aksel selv. - Ja, der er hele tiden noget at se til, siger han i et tonefald, der afslører, at det heller ikke gør noget. Det er som bekendt de færreste, der opnår at kunne fejre sin 100års fødselsdag - og derfor det uundgåelige spørgsmål: Hvordan bærer man sig ad? - Tja, tag en skefuld levertran om morgenen. Og så ellers opføre sig fornuftigt. Og så have en god kone, der plejer en, lyder Aksel Røhlings opskrift på et langt liv.
Vigtigt at holde sig igang
- Jeg havde en moster, der sagde til sit barnebarn: - I min familie bliver vi aldrig gamle -men vi lever længe. Man skal sørge for at holde den der klar, siger han og peger på tindingen. Og så skal man holde fysikken i gang. Man skal ikke l bare sætte sig over i en lænestol og sidde og se fjernesyn. Flere kender måske Aksel Røhling som værende
den ældste i Danmark, der har fået idrætsmærket. Og som flittig march- og maraton-
deltager. Men det startede altsammen først da han blev 60 og døjede med noget gigt: - Så læste jeg, at det kunne man gå sig fra. Og samtidig kvittede jeg cerutterne. For man kan ikke gå march og ryge samtidig. I starten blev det til to gange 40 kilometer i Schweiz sammen med nogle hjemmeværnsfolk. Men siden er det blevet til omkring 27.000 kilometer - plus det løse. - Men da jeg blev 70, . kunne jeg ikke gå så hurtigt
længere. Så jeg begyndte i stedet at løbe maraton, siger han som om det var det mest naturlige i verden.
Svært efter 80- Indtil jeg fyldte 80, havde jeg ingen problemer overhovedet. Jeg følte mig som en på 18. Men efter 80 går det ret hurtigt ned ad bakke, erkender Aksel. som har lidt svært ved at høre. Og som nu er nødt til at bruge briller, når han læser avis.
- Ja, men jeg bruger kun brillerne for syns skyld, smiler han. Mens vi har siddet og snakket, er .nans kone flere gange gået forbi i forberedelserne til den store fest på fredag. Hun humper lidt på det ene ben, da hun for nylig kom til at vride om på foden.
- Men hun klarer det fint. Hun er jo kun en vårhare, smiler Aksel til sin kone, som er 86. .
Kan ikke sove til middag
AF KIM BRAND
STILLINGE:
Hver morgen omkring klokken 7 står Aksel Røhling op. .- Det kan godt hænde, at den bliver halv otte. Men ikke mere, siger han, som helst skal have mindst otte timers søvn hver dag. Dagen begynder med en gang morgengymnastik, ofte efterfulgt af en cykeltur på motionscyklen. Herefter er det tid til morgenmad - som bl.a. indeholder den tidligere nævnte levertran. Og lidt skummetmælk. Så kalder den store >plantage<, hvor der hele tiden er noget, der skal laves. - Hvis ikke jeg kommer
der hver dag, så vokser det en over ørerne, siger han. Ved frokosttid skal dagens aviser gennemlæses: Sjællandske, Jyllands-Posten og Børsen. Herefter ville.mange nok, mene, at en lille lur var på sin plads. Men ikke Aksel: - Nej, jeg har aldrig lært at tage en middagslur. Jeg har prøvet enkelte gange - men så ligger man bare og glor ud i luften. Det er der ikke meget ved. Så han tuller i stedet lidt rundt i den store have, hvor
der også er gravet en imponerende stor >gryde<, hvor man kan side helt i læ og nyde en kølig pilsner. - Her har vi haft mange hyggelig stunder, fortæller han.
Den store fest
Mon ikke også, at gryden bliver flittigt besøgt på fredag, når selve dagen skal fejres? - Jeg regner med, at der kommer omkring 130 gæster, siger Aksel, der selv har to børn og syv børnebørn, der dog ikke bor i Danmark. - De bor bl.a. i USA og Spanien, og jeg ser dem desværre ikke så tit. Men på fredag kommer, det helt store rykind, og derfor er der netop blevet opsat et telt med plads til omkring 90 gæster. Maden klarer hans kone Dyveke. - Jeg kan til nød koge et æg, svarer Aksel på spørgsmålet om hans gastronomiske'formåen. Og selvom han gør meget for at spise sundt, så vil .der nok også blive drukket et glas rødvin eller to på fredag. Og hvad med fremtidsplanerne?
- Jeg tager en dag ad gangen. Men jeg har mit gode helbred og kan ikke ) klage.

punkttegn  Dødsnotater:

Nordvestnyt den 1. april 2014
DØDSFALD
Den 24. marts døde Aksel Rikard Røhling, Slagelse, i en alder af 105 år.
Aksel Røhling blev født den 4. juli 1908 i Holbæk, hvor han gik i skole og fik realeksamen.
I en årrække boede han i Høng, men har ellers boet på Slagelse-egnen - dog med undtagelse af en lille afstikkex til Schweiz på I7 år, hvor han og hustruen Dyveke slog sig ned for at nyde pensionisttilvære1sen.
Igennem sit lange liv nåede han at arbejde som maskinmester, el-installatør, værkfører og forretningsmand.
Under 2. Verdenskrig var han aktiv i modstandsbevægelsen og siden i Hjemmeværnet. Som 60-årig
begyndte han for alvor at dyrke motion. Det blev til 2S hærvejsmarcher, som er 80 km over to dage. Og da han fyldte 70, begyndte han at løbe maratonløb.
Aksel Røhling efterleves af"sin hustru , tobørn og flere børnebøtn, der er spredt over hele verden.


Billede

Aksel blev gift med Mildred Gladys Bøe, datter af Harald Bøe Kontorchef og Ingrid Josepha Poulsen, den 27 Maj 1960. (Mildred Gladys Bøe blev født den 14 Sep. 1909 i Norbo, Alberta, Brittisk Canada.)


Billede

Aksel blev derefter gift med Dyveke Marie Kirstine Nielsen, datter af Carl Christian Nielsen Gaardejer og Anna Jansine Pedersen, den 27 Maj 1960. (Dyveke Marie Kirstine Nielsen blev født den 24 Feb. 1922 i Kirke Helsinge, Løve, Holbæk, DK og dåb den 7 Maj 1922 i Kirke Helsinge Kirke, Kirke Helsinge, Løve, Holbæk, DK.)


Billede

© Informationer fra denne side må ikke bruges i anden sammenhæng uden tilladelse og uden angivelse af kilde.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Mar. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af poul@poul-herdis.dk